Comunitats energètiques
a Catalunya
Les comunitats energètiques són agrupacions de persones, empreses i institucions que es posen d’acord per generar, gestionar i consumir energia de manera conjunta i sostenible. Aquestes comunitats es basen en la gestió de fonts d’energia renovable, sobretot l’energia solar. Permet als seus membres compartir beneficis econòmics i ambientals mitjançant la descentralització i la producció local d’energia.
Aquestes comunitats de naturalesa democràtica, persegueixen l’estalvi d’energia i l’eficiència energètica, mitjançant el desenvolupament d'instal·lacions fotovoltaiques.
Més de 40 projectes de comunitats energètiques i més de 200 en projecció en el nostre territori
Superació dels 20 MW de potència instal·lada en projectes a Catalunya
Reducció de més de 15.000 tones de CO2 anuals al territori català
Els membres poden estalviar fins a un 100% en les factures elèctriques
Més de 10.000 persones formen part de comunitats energètiques
Modalitats de Comunitats Energètiques
Hi ha diverses modalitats de comunitats energètiques, adaptables a les necessitats específiques de cada entorn i col·lectiu:
-
Grups de veïns o comunitats de propietaris que instal·len sistemes d’energia renovable per a consumir energia produïda de manera conjunta.
-
Organitzacions sense ànim de lucre on els membres participen activament en la generació i gestió de l’energia. Les cooperatives poden operar a nivell local o regional.
-
Empreses situades en un mateix polígon que col·laboren per instal·lar infraestructures d’energia renovable i optimitzar el consum energètic.
-
Administracions locals que impulsen projecte de generació d’energia renovable per a subministrar energia a edificis públics, habitatges i empreses locals.
Beneficis de les Comunitats Energètiques
Estalvi econòmic
S’aconsegueix reduir fins a un 100% de la factura elèctrica gràcies a la generació pròpia d’energia.
Sostenibilitat ambiental
Disminució de les emissions de CO2 i de la dependència de combustibles fòssils, contribuint així a la lluita contra el canvi climàtic.
Accés democràtic a l’energia solar
El fet de poder realitzar instal·lacions descentralitzades permet que agents sense cobertes pròpies puguin participar en projectes fotovoltaics.
Cohesió social
Foment de la col·laboració entre els membres de la comunitat.